Poslovi - Oglas za posao

Stručni saradnik za poslove urbanizma (m/ž)

Vrsta edukacije VSS
Kategorije:
Iskustvo: Sa iskustvom
Mjesto: Zenica
Broj pozicija 2
Jezici:

Na osnovu člana 24., a u vezi sa članom 74a. Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 8/06 i 4/12) i člana 1. Zakona o preuzimanju Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj 3/12), Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine, na zahtjev Grada Zenica, objavljuje

 

JAVNI KONKURS

za popunu radnih mjesta državnih službenika u Gradu Zenica

5 / 737

 

Služba za finansije

01. Stručni savjetnik za finansijsko-računovodstvene poslove - 1 (jedan) izvršilac

02. Stručni saradnik za budžet - 1 (jedan) izvršilac

03. Stručni saradnik za pravne poslove - 1 (jedan) izvršilac

 

Služba za civilnu zaštitu

04. Stručni saradnik za mjere zaštite i spašavanja - 1 (jedan) izvršilac

 

Služba za urbanizam

05. Pomoćnik Gradonačelnika za urbanizam - 1 (jedan) izvršilac

06. Stručni saradnik za poslove urbanizma - 2 (dva) izvršioca

07. Viši stručni saradnik za poslove geodezije - 1 (jedan) izvršilac

 

01. Opis poslova: Vrši složene računovodstveno-finansijske poslove i s tim u vezi vrši računovodstvenu obradu knjigovodstvene dokumentacije. Vrši povezivanje fakture sa predhodno izdatom narudžbenicom i vrši prenos i knjiženje podataka u glavnu knjigu trezora. Priprema dokumentaciju, kontroliše i realizuje izmirenje DPO putem kompenzacionih ugovora-izjava, cesija i stara se o njihovom pravovremenom evidentiranju i knjiženju. Vrši izradu i kontrolu IOS-a komintentima. Unosi i knjiži podatke vezane za evidentiranje potraživanja Grada po osnovu zaprimljenih rješenja ili zaključaka Vrši zaključna knjiženja i izradu periodičnih i godišnjih obračuna. Na osnovu podataka iz odgovarajućih modula KIF-a i KUF-a sastavlja mjesečnu PDV prijavu i dostavlja je UIO-e. Kontaktira sa službama s ciljem usklađivanja analitičkih evidencija i izvještava ih o stanju istih. Odgovoran je za zakonito i ažurno obavljanje poslova. Obavlja poslove u sistemu Trezora sa ovlaštenjima u korištenju dodijeljenih aplikacija. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

02. Opis poslova: Učestvuje u pripremi analitičkih podataka za izradu budžeta. Prati izvršavanje budžeta po službama i budžeta Grada u cjelini. Prati propise iz oblasti budžeta i finansija. Učestvuje u izradi izvještaja i informacija. Vodi evidenciju na bazi dostavljenih izvještaja. Radi na upravnoj stvari - povrat pogrešno i više uplaćenih prihoda. Odgovara za zakonito, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa  zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

03. Opis poslova: Rješava upravne stvari u prvostepenom postupku. Radi na upravnoj stvari - povrat pogrešno i više uplaćenih prihoda. Izrađuje Plan javnih nabavki i provodi postupke javnih nabavki za potrebe ove Službe. Izrađuje Registar budžetskih korisnika Grada Zenica. Učestvuje u izradi planova i izvještaja o radu. Učestvuje u izradi i praćenju propisa i akata iz oblasti budžeta i finansija. Predlaže mjere za unapređenje stanja u oblasti Službe. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i uredno izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stavi u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

04. Opis poslova: Radi na izradi analitičkih, informativnih i drugih materijala vezanih za izradu programsko - planskih dokumenata (prijedlog procjene ugroženosti, nacrta programa razvoja ZiS i prijedloga planova ZiS za područje grada Zenice). Prati, priprema i radi na sprovođenju svih propisa i istražuje pojave i promjene u oblasti provođenja mjera ZiS i izrađuje potrebne materijale o tim promjenama i pojavama. Prati sprovođenje planova ZiS od elementarnih nepogoda, a posebno zaštite od poplava, klizišta i tehničkih katastrofa. Stara se i vodi računa o registru klizišta za teritorij grada Zenice. Prikuplja i obrađuje određene podatke i putem operativnog centra civilne zaštite, povjerenika, jedinica civilne zaštite, pravnih lica i građana, koji se odnose na mjere ZiS. Obavlja stručne i druge poslove za potrebe Komisije za procjenu šteta i za potrebe iste obrađuje i obezbjeđuje obrasce za automatsku obradu podataka. Ostvaruje saradnju s BH MAC-om, u vezi vršenja poslova deminiranja, sastavlja liste prioriteta za deminiranje. Obavlja terenske operativno - tehničke poslove vezane za praćenje stanja ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća na području Grada Zenica, vodi propisane evidencije - dokumentaciju o popuni sastava civilne zaštite, vrši popunu ljudstvom i MTS-a, uz redovno ažuriranje razrađuje sistem pozivanja pripadnika i osniva pozivne listove, te učestvuje u pripremi i organiziranju mobilizacija jedinica CZ. Učestvuje u realizaciji svih propisanih mjera zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, te prati, koordinira i izvještava o svim aktivnostima vezanim za mjere zaštite i spašavanja, koje se provode i poduzimaju, a u skladu sa zakonskim propisima, u svim institucijama, pravnim i fizičkim licima. Djeluje u uslovima prirodnih i drugih nesreća. Priprema, sravnjava i usklađuje podatke za imenovanje povjerenika CZ, članova štabova MZ-a, odnosno povjerenika u MZ-a i pravnim licima. Pruža stručnu pomoć svim službama ZiS na području grada Zenice i drugim pravnim subjektima i MZ-a, u skladu sa zakonom. Prati stanje vezano za funkcionalnost i korištenje skloništa, te predlaže mjere vezane za njihovo adekvatno tretiranje.Ostvaruje saradnju i učestvuje u akcijama zaštite i spašavanja s nevladinim organizacijama i predstavnicima međunarodne zajednice (donatorima) po pitanjima iz svoje nadležnosti. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno, ažurno i efikasno vršenje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

05. Opis poslova: Neposredno rukovodi Službom. Planira, organizuje, objedinjava i usmjerava rad Službe. Raspoređuje poslove i zadatke na državne službenike i namještenike. Daje uputstva i pruža neposrednu stručnu pomoć o pravilnom načinu izvršavanja poslova. Uspostavlja i održava kvalitetnu i efikasnu eksternu i internu komunikaciju. Obavlja najsloženije poslove iz nadležnosti Službe, te s tim u vezi duži predmete i vodi prvostepeni upravni postupak u najsloženijim predmetima iz oblasti  urbanizma. Odlučuje o pitanjima za koja je ovlašten posebnim rješenjem Gradonačelnika (kada takvo rješenje postoji). Odgovara za korištenje finansijskih, materijalnih i ljudskih potencijala u okviru Službe. Predlaže, izrađuje i odgovara za realizaciju planova i pritom vodi računa o utvrđenim rokovima i prioritetima, predlaže, priprema i izrađuje nacrte i prijedloge gradskih propisa i drugih akata iz nadležnosti Službe. Predlaže godišnji program rada Službe. Donosi mjesečne i druge planove rada s rokovima i izvršiocima, podnosi godišnji izvještaj o radu, te izvještaje o izvršenju mjesečnih planova rada s podacima o pojedinačnim rezultatima rada službenika i namještenika. Redovno informiše Gradonačelnika o stanju u oblastima za koje je osnovana Služba. Prati rad svih zaposlenih i na drugi zakonski način angažovanih u Službi, te kontroliše njihovu predanost i marljivost u radu, odnos prema sredstvima rada, odnos prema strankama, te racionalno korištenje radnog vremena i u skladu sa tim daje prijedloge radnih ocjena za državne službenike i namještenike iz Službe. Stara se i organizuje vođenje evidencija korištenja godišnjih odmora i drugih vidova odsustvovanja sa posla značajnih za rad Službe (odsustvo zbog bolesti, plaćeno i neplaćeno odsustvo i slično) i o istom obavještava Odsjek za ljudske resurse pri Službi kabineta Gradonačelnika. U cjelosti ispunjava sve obaveze po osnovu odredaba članova od 38. do 44. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji gradskih službi Grada Zenica, a koji se odnose na programiranje i izvršavanje poslova. Odgovara za zakonito, stručno, savjesno i blagovremeno izvršavanje poslova iz nadležnosti Službe. Za svoj rad i upravljanje neposredno odgovara Gradonačelniku. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz nadležnosti Službe, koje istom stavi u zadatak Gradonačelnik, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

06. Opis poslova: Pomaže u pripremi analitičko planske dokumentacije iz oblasti urbanizma, te u izradi nacrta i prijedloga gradskih i drugih propisa iz nadležnosti Službe u vidu prikupljanja potrebnih podataka i druge operativno-tehničke pomoći. Obilazi teren, utvrđuje urbanističko-tehničke uslove, sastavlja izvještaje, daje stručna mišljenja u predmetima iz oblasti prostornog uređenja i građenja. Pomaže u obavljanju kontrole planske dokumentacije. Obavlja i druge zadatke iz oblasti urbanizma. Odgovara za zakonito, stručno, ažurno i uredno izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

07. Opis poslova: Snima i izrađuje geodetske podloge u digitalnom obliku za sve vrste projekata. Primjenjuje geodezije u inžinjerstvu trasiranja, iskoličenja i nadzora. Vrši poslove geodetskih mjerenja, računanja i obrade mjernih podataka u upravnim postupcima. Vrši geodetska snimanja i obradu snimljenih podataka. Vrši poslove probnih iskoličenja za potrebe poslova iz oblasti Službe. Odgovara za zakonito, stručno, ažurno i uredno izvršavanje poslova. Za svoj rad neposredno odgovara šefu Odsjeka i pomoćniku Gradonačelnika. U skladu sa zakonom, obavlja i druge poslove iz djelokruga Odsjeka, koje istom stave u zadatak šef Odsjeka i pomoćnik Gradonačelnika, a u skladu s njegovom stručnom spremom i pozicijom radnog mjesta.

 

Uslovi: Pored opštih uslova predviđenih članom 25. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, kandidati trebaju ispunjavati i slijedeće posebne uslove, utvrđene u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, i to:

 

Za poziciju 01.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova - fakultet ekonomske struke,

- certificirani računovođa,

- najmanje 3 (tri) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru,

 

Za poziciju 02.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova - fakultet ekonomske struke,

- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru,

 

Za poziciju 03.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa najmanje 180 ECTS bodova - fakultet pravne struke,

- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru,

 

Za poziciju 04.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje s najmanje 180 ECTS bodova - fakultet društvene ili tehničke struke,

- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru,

 

Za poziciju 05.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova - fakultet građevinske, arhitektonske ili pravne struke,

- najmanje 5 (pet) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru,

 

Za poziciju 06.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa najmanje 180 ECTS bodova - fakultet arhitektonske struke,

- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru,

 

Za poziciju 07.

- VSS - VII stepen, odnosno visoko obrazovanje najmanje prvog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova - fakultet geodetske struke,

- najmanje 2 (dvije) godine radnog staža u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, odnosno visokog obrazovanja,

- poznavanje rada na računaru.

 

Prijavljivanje na konkurs:

1. Kandidati se prijavljuju na konkurs dostavljanjem uredno popunjenog prijavnog obrasca Agencije za državnu službu Federacije BiH (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton, ili na web stranici Agencije).

2. Kandidati koji nisu izuzeti od polaganja ispita općeg znanja dužni su uz prijavu na javni konkurs dostaviti dokaz o radnom stažu u struci nakon sticanja visoke stručne spreme (original ili ovjerenu kopiju), na propisanom Obrascu uvjerenja (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton ili na web stranici Agencije www.adsfbih.gov.ba)

3. Kandidati, za stručnog saradnika (pozicije: 02., 03., 04. i 06.), koji obavljaju poslove namještenika u organu državne službe i koji su stekli visoku stručnu spremu, dužni su uz prijavu na javni konkurs dostaviti sljedeću dokumentaciju (original ili ovjerene kopije):

a) fakultetsku diplomu (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u Bosni i Hercegovini ili je diploma stečena u nekoj od država nastaloj raspadom SFRJ nakon 06.04.1992. godine),

b) dokaz da su zaposleni u organu državne službe kao namještenici i dokaz o pet godina radnog iskustva u organima državne službe nakon položenog stručnog ispita za namještenike, izdati nakon objave javnog konkursa,

c) dokaz o položenom stručnom ispitu za namještenike.

 

NAPOMENE ZA KANDIDATE:

O datumu, vremenu i mjestu polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita kandidati će biti obavješteni putem web stranice Agencije, www.adsfbih.gov.ba. Imena kandidata se ne objavljuju.

 

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita općeg znanja i/ili stručnog ispita smatrat će se da je odustao od dalje konkursne procedure.

 

Kandidati koji ne polože ispit općeg znanja ili pismeni dio stručnog ispita gube pravo na učešće u daljoj konkursnoj proceduri o čemu se, prilikom saopćavanja rezultata na ispitu općeg znanja pisano informišu, a nakon pismenog dijela stručnog ispita usmeno se informišu o postignutim rezultatima. Kandidati imaju pravo uvida u rezultate koje su postigli na ispitu.

 

Kandidati koji su uspješno položili stručni ispit (pismeni i intervju), a ne dostave Agenciji validne dokaze (original ili ovjerene kopije) o ispunjavanju posebnih uslova javnog konkursa, u roku od pet dana, od dana održavanja stručnog ispita odnosno usmenog obavještenja o rezultatima koje su postigli, neće biti uvršteni na Listu uspješnih kandidata. Agencija za državnu službu Federacije BiH, objavljuje rezultate stručnog ispita, na propisanom obrascu, na oglasnoj ploči Agencije.

 

Izabrani kandidat, koji u roku od sedam dana od dana prijema obavještenja o izboru, ne dostavi Agenciji za državnu službu Federacije BiH, validne dokaze (original ili ovjerene kopije) o ispunjavanju opštih uslova iz javnog konkursa, biće brisan sa Liste uspješnih

kandidata.

 

Javni konkurs se provodi u skladu sa Uredbom o uslovima, načinu i programu za polaganje ispita općeg znanja i stručnog ispita za kandidate za državnu službu u Federaciji Bosne i Hercegovine - prečišćeni tekst (“Službene novine Federacije BiH”, broj 10/18).

 

Prijavu, sa traženim dokumentima, treba dostaviti u roku od 15 dana od objave javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH”, putem pošte, preporučeno na adresu:

 

Agencija za državnu službu Federacije BiH

Odjeljenje Agencije za Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton

Kučukovići br. 2, 72000 Zenica

sa naznakom:

 

“Javni konkurs za popunu radnih mjesta državnih službenika u Gradu Zenica“

sa pozivom na broj: 04-34-8-245/18

 

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave odnosno prijave kandidata koji uz prijavni obrazac, ne dostavi traženu dokumentaciju kojom dokazuju ispunjavanje uslova iz tačke 2. i 3. ovog konkursa neće biti razmatrane.

 

Oglas je preuzet sa zvanične web stranice gore navedene institucije ili iz drugih izvora oglašavanja. 

15.01.2019