Poslovi - Oglas za posao

Šef odsjeka (m/ž)

Vrsta edukacije VSS
Kategorije:
Iskustvo: Sa iskustvom
Mjesto: Sarajevo
Broj pozicija 1
Jezici:

Na osnovu člana 24. stav (3) Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH», br. 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05, 8/06 i 4/12) i člana 5. Pravilnika o pravilima i postupku provođenja javnog konkursa i postavljenja državnih službenika u organima državne službe Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 13/19), a na zahtjev Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Agencija za državnu službu Federacije BiH, objavljuje

 

JAVNI KONKURS

za popunu radnog mjesta državnog službenika

u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova

10-1277

 

SEKTOR ZA OPĆE I ZAJEDNIČKE POSLOVE

Odsjek za informativne poslove

 

- Šef Odsjeka – 1 (jedan) izvršilac

 

Opis poslova: rukovodi Odsjekom s ovlaštenjima koja su utvrđena u članu 31. ovog pravilnika(Unutrašnjim organizacionim jedinicama neposredno rukovodi šef odsjeka, šef grupe i šef pisarnice. Šef unutrašnje organizacione jedinice neposredno rukovodi odsjekom, grupom, odnosno pisarnicom, organizira, objedinjava i usmjerava njihov rad, odgovara za zakonito, blagovremeno i pravilno obavljanje poslova iz djelokruga odsjeka, grupe, odnosno pisarnice, raspoređuje poslove i zadatke na neposredne izvršioce, pruža im stručnu pomoć u radu i obavlja najsloženije poslove iz djelokruga rada odsjeka, grupe, odnosno pisarnice te vrši druge poslove koje mu odredi rukovodilac osnovne organizacione jedinice u čijem se sastavu nalazi, kao i poslove koje odredi ministar.Šef unutrašnje organizacione jedinice za svoj rad i za rad odsjeka, grupe, odnosno pisarnice neposredno odgovara rukovodiocu osnovne organizacione jedinice u čijem se sastavu nalaze i ministru, u skladu sa zakonom, drugim propisima i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji). Neposredno vrši sljedeće poslove: izrađuje planove i programe za uspostavljanje, razvoj i povezivanje složenijeg informacionog sistema, njegovo održavanje i nesmetano funkcioniranje;izrađuje metodologiju i standarde za formiranje, razvijanje i održavanje banke podataka, analizu tih podataka i njihovo publiciranje; prati i analizira ciljeve i zadatke koji proizlaze iz utvrđene politike u oblasti unutrašnjih poslova, javne sigurnosti i poslova policije i predlaže odgovarajuće mjere; priprema i izrađuje kompleksne analize, izvještaje i druge stručne materijale;vodi i prati sve poslove u vezi sa planiranjem i razvojem Ministarstva;prati i analizira efektivnu usklađenost planova razvoja, zakonske regulative i budžetske podrške razvojnim planovima;osigurava pravilnu i blagovremenu prohodnost podataka;prati i nadgleda sve aktivnosti u obavljanju naučnoistraživačkih poslova;prati izvršavanje poslova i zadataka Ministarstva koji proizlaze iz programa rada nadleženih institucija Federacije Bosne i Hercegovine, kao i njihovih zaključaka i stara se o njihovom blagovremenom izvršavanju; stara se i odgovoran je za prikupljanje podataka i izvještaja iz djelokruga Ministarstva, uspostavljanje i ažuriranje baze podataka;odgovoran je za uspostavljanje i funkcioniranje informaciono telekomunikacionog sistema;pomaže Kabinetu ministra analitičku obradu podataka, o čemu se stara da se za potrebe analitike u Kabinetu ministra osigura blagovremeno i potpuno dostavljanje potrebnih podataka;osigurava jedinstvenu obradu podataka iz nadležnosti Ministarstva u saradnji sa Kabinetom ministra, što se vrši izradom izvještaja, obrazaca, informacija za potrebe Ministarstva; vrši obradu podataka po osnovu strateških dokumenata koje je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine;vrši i druge poslove koje mu odredi rukovodilac Sektora.

 

Pripadajuća osnovna neto plaća: 1.485,00 KM

 

Kandidati moraju ispunjavati opće uvjete iz člana 25. Zakona o državnoj službu u Federacije Bosne i Hercegovine:

- da je državljanin Bosne i Hercegovine;

- da je stariji od 18 godina;

- da ima univerzitetsku diplomu ili druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII stručne spreme odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, što se utvrđuje propisom kojim se uređuju poslovi osnovne djelatnosti i pomoćno tehnički poslovi i uvjet za njihovo obavljanje u organima državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine;

- da je zdravstveno sposoban/a za vršenje određenih poslova predviđenih za to radno mjesto;

- da u posljednje tri godine od dana objavljivanja upražnjenog radnog mjesta lice nije otpušteno iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini;

- da nije obuhvaćeno odredbom člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Pored općih uvjeta navedenih u javnom konkursu kandidati moraju ispunjavati i sljedeće posebne uvjete i to:

- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, diploma visokog obrazovanja pravne ili upravne struke, ekonomski fakultet, elektrotehnički fakulet, fakultet političkih nauka, fakultet kriminalističkih nauka ili filozofski fakultet,

- najmanje 4 (četiri) godine radnog staža

- poznavanje rada na računaru

- poznavanje engleskog jezika

 

NAPOMENA: U skladu sa Odlukom o listi radnih mjesta, odnosno dužnosti za koja je potrebno izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima Bosne i Hercegovine u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova - Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova , broj: 01-07-07/1-02-1-138 od 16.10.2015. godine i Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o listi radnih mjesta, odnosno dužnosti za koje je potrebno izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima Bosne i Hercegovine u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova - Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova, broj: 01-07-07/2-02-1-138/15 od 23.05.2017. godine, za navedeno radno mjesto, kandidat koji bude izabran sa liste uspješnih kandidata, a prije postavljenja/zasnivanja radnog odnosa, odnosno stupanja u radni odnos, bit će podvrgnut sigurnosnim provjerama za zasnivanje radnog odnosa i izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima stepena “TAJNO” u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka („Sl. glasnik BiH“, broj: 54/05 i 12/09), podzakonskim i drugim aktima, te kandidat kod kojeg se utvrde sigurnosne smetnje neće biti postavljen odnosno primljen u radni odnos na navedeno radno mjesto.

 

Prijavljivanje-potrebni dokumenti:

1. Kandidati se prijavljuju na javni konkurs dostavljanjem uredno popunjenog prijavnog obrasca Agencije za državnu službu Federacije BiH (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski Kanton Goražde ili na web stranici Agencije www.adsfbih.gov.ba).

2. Kandidati koji nisu izuzeti od polaganja ispita općeg znanja dužni su uz prijavu na javni konkurs dostaviti dokaz o radnom stažu u struci nakon sticanja visoke stručne spreme, u skladu sa uslovima iz konkursa (original ili ovjerenu kopiju), na propisanom Obrascu uvjerenja (može se preuzeti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski Kanton Goražde ili na web stranici Agencije www.adsfbih.gov.ba)

 

NAPOMENE ZA KANDIDATE:

O datumu, vremenu i mjestu polaganja ispita općeg znanja i stručnog ispita kandidati će biti obavješteni putem web stranice Agencije, www.adsfbih.gov.ba. Imena kandidata se ne objavljuju.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita općeg znanja i/ili stručnog ispita smatrat će se da je odustao od dalje konkursne procedure.

Kandidate, koji polože stručni ispit (pismeni i intervju), Agencija će pisano obavjestiti o vremenu i načinu dostavljanja dokaza o ispunjavanju uvjeta javnog konkursa. Istovremeno sa dostavom dokaza o ispunjavanju uvjeta javnog konkursa, kandidat, koji polaže pravo na prioritetno zapošljavanje po osnovu posebnog zakona, dužan je dostaviti i odgovarajuće dokaze o svom statusu u skladu sa propisom na koji se poziva.

Kandidati u javnom konkursu moraju ispunjavati uvjete javnog konkursa sa danom njegove objave, u „Službenim novinama Federacije BiH neovisno od toga kada su dokazi zatraženi ili dostavljeni.

Kandidat koji u bilo čemu ne postupi po navodima javnog konkursa biće isključen iz konkursne procedure bez mogućnosti ponavljanja propuštene radnje.

Prijava, sa potrebnim dokumentima, dostavlja se u roku od 15 dana, od objave javnog konkursa u „Službenim novinama Federacije BiH”, putem pošte, preporučeno na adresu:

 

Agencija za državnu službu Federacije BiH

Odjeljenje Agencije za Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski Kanton Goražde

sa sjedištem u Sarajevu

Ul.Kulovića br.7., 71000 Sarajevo

sa naznakom:

“Javni konkurs za popunu radnog mjesta državnog službenika

u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova“

 

Oglas je preuzet sa zvanične web stranice gore navedene institucije ili iz drugih izvora oglašavanja. 

14.02.2020